Een Blijde Boodschap

 

De Goede of Stille Week is weer begonnen, een periode van bezinning op het Paasverhaal, een boodschap van leed, door mensen aangedaan, en Opstanding door de altijd aanwezige liefde van God. Wat een mooi verhaal, je zult er maar de ‘eigenaar’ van zijn!

Hoe is dat eigenlijk in onze christelijke geloofsgemeenschappen? Wat ervaren mensen die daarheen trekken? Zeker, er is een veelheid aan vormen om het Passieverhaal uit te drukken, in en buiten de kerken. The Passion en de Mattheus Passie inspireren en trekken enorme aantallen mensen. Maar hoe is het in onze eigen kerken gesteld met bijeenkomsten, inspiratie en het doorvertellen van dit eeuwenoude verhaal?

Toch-nog-iets-vieringen
Nou, dat valt niet zonder meer mee, eerlijk gezegd. Pasen levert allereerst veel ‘liturgische strijd’ op. Oude vormen, nieuwe inzichten en de huidige realiteit blijken niet altijd goed bij elkaar aan te sluiten. Wat ontstaat is een taai gevecht om vieringen en het wanhopig organiseren van toch nog ‘iets’. De bezoeker treft een bijeenkomst aan die vooral getekend wordt door goede bedoelingen en het verlangen om als geloofsgemeenschap onder elkaar te zijn. Op de ene plek wil of kan de pastor niet meewerken, op de volgende plek is er geen koor dat mee wil doen, op sommige plekken is het allebei aan de orde en ga zo maar door. Niet erg inspirerend, al dat interne gekissebis.

Goede rituelen
Het is niet eenvoudig om goede rituelen te bedenken. Kerken zijn er meesters in. Hoe zou het zijn als elke geloofsgemeenschap de eeuwenoude rituelen op een waardige en inspirerende manier brengt? Gewoon de dingen die er al zolang waren, zijn en blijven. Goed georganiseerd, goed uitgevoerd, goed gedaan. Niet met de moed der wanhoop, maar dankbaar en saamhorig. Zodat iedereen zich eraan kan laven. Misschien niet in elk kerkgebouw, dat lukt niet meer, maar toch: in die ene dan, of die twee? 

Natuurlijk blijft er dan óók ruimte voor andere vieringen en bijeenkomsten, met elkaar en/of met mensen van buiten de kerkelijke gemeenschap. De Blijde Boodschap delen, dat is inspirerend. Doe dat dan wel op een goede manier. Niet als compromis of als plan B, want dat merkt elke bezoeker en is echt niet inspirerend. 

Drempel verlagend
Wat heeft dit allemaal te maken met de kerkgebouwen? Alles natuurlijk. De kerkgebouwen zijn de plek waar het Paasverhaal bij uitstek vertelt, bezongen en gevierd kan worden, waar onderdak kan worden gegeven aan de samenkomst van mensen, waar de ruimte de activiteit mee draagt. Voor veel mensen is de drempel om een kerkgebouw binnen te gaan (te) hoog. Misschien is Pasen wel zo’n gelegenheid om die terughoudendheid te overwinnen. Dáár kunnen kerken nog een hele grote bijdrage aan leveren. Niet vanwege zichzelf, maar vanwege een inspirerend en bemoedigend verhaal dat ze willen delen.

Overig Nieuws

KKA administratie, zelf doen of uitbesteden

Administratie, zelf doen of uitbesteden?

Op vrijdag 22 maart heeft het Kantoor der Kerkelijke Administraties (KKA) op de Kerkenbeurs een presentatie gegeven over de vraag…
kkg kerk platteland 3 2

Kerk, koop grond!

In tijden van lage rentestanden (de verwachting is dat dit nog wel even zal duren) is het een lastige taak…
Kerkenbeurs_overzicht

De Silas Groep op de Kerkenbeurs

Op 22 en 23 maart 2019 vindt de landelijke Kerkenbeurs opnieuw plaats in de Utrechtse Jaarbeurs. De Kerkenbeurs is een…

Copyright © 2019 De Silas Groep | Design website door: Allison | Realisatie website door: Webheld.nl

Er geldt copyright op deze foto