Andere objecten

Ontmoetingskerk met woning en kerkelijk centrum Honswyc te Koudekerk aan den Rijn

Verkocht via KKG Adviseurs | Prijs: Verkoop middels tender

{"autoplay":"false","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"true","rtl":"false"}

Omschrijving

Verkocht

De Protestantse Gemeente te Koudekerk aan den Rijn en Hazerswoude-Rijndijk biedt te koop aan:

 

Kerkgebouw De Ontmoetingskerk met aanpalende woning en kerkelijk centrum Honswyc te Koudekerk aan den Rijn

 

Ligging 

Het object is aan één zijde ontsloten langs de openbare weg, te weten de Dorpsstraat. Omliggende bebouwing bestaat met name uit vrijstaande of geschakelde woningen, tevens liggen in de nabije omgeving percelen bestemd voor agrarisch gebruik.

 

Bestemming

De bestemming van het object is volgens het bestemmingsplan: Maatschappelijk. Betreft beheersverordening ‘Koudekerk aan den Rijn 2018’ van de gemeente Alphen aan den Rijn, die de regels bevat van het bestemmingsplan Koudekerk aan den Rijn, zoals vastgesteld door de raad van de gemeente Rijnwoude op 9 juli 2008, en het bestemmingsplan Gebruiksregels woningen gemeente Rijnwoude, zoals vastgesteld door de raad van de gemeente Rijnwoude op 22 september 2011. Het bestemmingsplan kan separaat worden opgevraagd of nader worden bekeken via: www.ruimtelijkeplannen.nl of www.planviewer.nl.

 

Nutsvoorzieningen

Het object is aangesloten op alle nutsvoorzieningen.

 

Zakelijk recht en erfdienstbaarheden

Volgens de eigendomstitel zijn op het object geen zakelijke rechten en/of erfdienstbaarheden gevestigd.

 

Bijzondere bepalingen en/of vestigingseisen

Op de kadastrale legger is geen aantekening van bijzondere bepalingen of vestigingseisen opgenomen.

 

Monument

Het object en delen van het interieur zijn aangewezen als Rijksmonument conform Monumentnummer 526844 van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en ingeschreven bij het Kadaster op 29 maart 2004 in deel 40316 nummer 171.

Diversen

  • Er zijn op eigen terrein parkeermogelijkheden aanwezig.
  • In het object is ringleiding, noodverlichting en bliksembeveiliging aanwezig.

 

Beschrijving van de Ontmoetingskerk en aanpalende woning

De Gereformeerde Kerk in Koudekerk aan den Rijn is in 1887 opgericht tijdens de Doleantie en in hetzelfde jaar werd een eigen kerkgebouw gebouwd. Dit gebouw brandde echter af in 1911, wat een snelle bouw van een nieuw kerkgebouw noodzakelijk maakte. Al drie weken na de brand werd aan architect J. Hengeveld uit Alphen aan den Rijn de opdracht gegeven tot de bouw van de huidige Ontmoetingskerk. Hij leverde twee maanden later, mei 1912, de tekeningen en het bestek op. Het nieuwe gebouw bestond uit een zaalkerk met een toren tegen de voorgevel. Aan de achterzijde werd een uitstekend volume gebouwd met onder andere een consistorie en een kosterswoning. De Ontmoetingskerk is gebouwd in neo-renaissance stijl. Kenmerkend voor die stijl zijn de bakstenen gevels met lagen natuurstenen (speklagen) als geledingen, gedecoreerde sluitstenen boven de vensters en pinakels op de hoeken van de voorgevel. De Gereformeerde kerk heeft een gebruikelijk ontwerp voor een kerk van begin 1900: een eenbeukige ruimte met zadeldak en toren aan de voorzijde.
Het gebouw heeft een paar onderscheidende kenmerken. Het meest opvallend is het ontwerp van de toren met opengewerkte lantaarn en uitkragende spits. Daarnaast vallen de aangebouwde zijportalen op en steekt de achterbouw uit ten opzichte van de kerkzaal.

In 1972 is de kerk aan de achterzijde uitgebreid met een zalencentrum (Honswyc).

Het interieur van de Gereformeerde Kerk is ontworpen als één geheel waarbij alle onderdelen in eenzelfde stijl zijn uitgevoerd. De preekstoel staat centraal in de ruimte, met daarboven het orgel. Aan weerszijden bevinden zich de kerkenraadsbanken. Achterin de ruimte is een galerij. De kerk heeft sindsdien twee renovaties gehad (1977 en 2015).

(Bron: gebouwenstudie Kaader kerkadvies).

 

Vloeroppervlakte

De totale vloeroppervlakte bedraagt circa 455 m2.

 

Bouwaard, constructie (globaal)

Het object is op palen gefundeerd. De gevels van het kerkgebouw bestaan uit meerdere lagen steensmuren, gemetseld als kruisverband met knipvoeg.

Het object heeft een zadeldak met harde dekking bestaande uit dakpannen en leien.
De kapconstructie is uitgevoerd in hout met gebruik van trekstangen.

Het regenwater wordt afgevoerd via met zink ingelegde houten bakgoten. Er zijn stalen en zinken hemelwaterafvoeren aanwezig voorzien van vergaarbakken.

Voor de bouwkundige beschrijving wordt voorts verwezen naar de monumentenbeschikking.

Indeling en globale vloeroppervlaktes

Kerkgebouw

  • Entree. De entree heeft een stenen vloer, de binnenwanden zijn voorzien van stucwerk, het plafond heeft houten schroten; houten kozijnen met glas-in-lood; vloeroppervlakte circa 8 m2.
  • Kerkzaal met ca. 238 zitplaatsen. De kerkzaal heeft een houten vloer voorzien van laminaat, de binnenwanden zijn voorzien van lambrisering/stucwerk, het plafond heeft houten schroten en zachtboard; boogvensters met glas-in-lood; vloeroppervlakte van circa 258 m2.
  • Zijportalen met berging (2x). De zijportalen hebben een betonnen vloer voorzien van tapijt, de binnenwanden zijn voorzien van stucwerk, het plafond heeft stucwerk; boogvensters met glas-in-lood; vloeroppervlakte van circa 9 m2.
  • CV-ruimte kerk. De CV-ruimte heeft een betonnen vloer, de binnenwanden zijn voorzien van stucwerk, het plafond heeft gipsplaten; geen venster aanwezig; vloeroppervlakte van circa 6 m2.
  • Gang naar Honswyc. De gang heeft een betonnen vloer met vloertegels, de binnenwanden zijn voorzien van schoonmetselwerk; het plafond heeft betonvezelplaten; geen venster aanwezig; vloeroppervlakte van circa 13 m2.
  • Opslagruimte. De opslagruimte heeft een betonnen vloer met vloertegels, de binnenwanden zijn voorzien van schoonmetselwerk, het plafond heeft gipsplaten; geen venster aanwezig; vloeroppervlakte van circa 2 m2.
  • Consistorie. De consistorie heeft een houten vloer voorzien van laminaat, de binnenwanden zijn voorzien van stucwerk/spachtelputz, het plafond heeft betonvezelplaten; houten kozijnen met enkelglas; vloeroppervlakte van circa 28 m2.
  • Jeugdruimte. De jeugdruimte is gelegen op de 1e verdieping en heeft een houten vloer voorzien van laminaat, de binnenwanden zijn voorzien van gipsplaten, het plafond heeft betonvezelplaten; houten kozijnen en ramen met dubbelglas (2001); vloeroppervlakte van circa 44 m2.

 

Woning

  • Entree en gang. De entree en de gang hebben een betonnen vloer voorzien van laminaat, de binnenwanden zijn voorzien van houten lambrisering/schroten, het plafond heeft (zacht)board; houten kozijnen en ramen met enkelglas; vloeroppervlakte van circa 5 m2.
  • Toilet. Het toilet heeft een betonnen vloer voorzien van laminaat, de binnenwanden zijn half-betegeld/stucwerk, het plafond heeft (zacht)board; houten kozijnen en ramen met enkelglas; vloeroppervlakte van circa 1 m2.
  • Woonkamer. De woonkamer heeft een houten vloer voorzien van laminaat, de binnenwanden zijn voorzien van glasvezelbehang, het plafond heeft gipsplaten; houten kozijnen en ramen met dubbelglas (2010); vloeroppervlakte van circa 23 m2.
  • Keuken. De keuken heeft een houten vloer voorzien van laminaat, de binnenwanden zijn voorzien van houten lambrisering, wandtegels en stucwerk, het plafond heeft gipsplaten; houten kozijnen met dubbelglas (1985); eenvoudig keukenblok met kookplaat, afzuigkap en oven; vloeroppervlakte van circa 13 m2.
  • Slaapkamer 1. Slaapkamer 1 heeft een houten vloer met laminaat, de binnenwanden zijn voorzien van glasvezelbehang, het plafond heeft gipsplaten; houten kozijnen en ramen met dubbelglas (1997); vloeroppervlakte van circa 11 m2.
  • Slaapkamer 2. Slaapkamer 2 heeft een houten vloer met laminaat, de binnenwanden zijn voorzien van glasvezelbehang, het plafond heeft gipsplaten; houten kozijnen en ramen met dubbelglas (1997); vloeroppervlakte van circa 8 m2.
  • Slaapkamer 3. Slaapkamer 3 heeft een houten vloer met laminaat, de binnenwanden zijn voorzien van glasvezelbehang, het plafond heeft gipsplaten; houten kozijnen en ramen met dubbelglas (1997); vloeroppervlakte van circa 17 m2.
  • Badkamer. De badkamer heeft een wastafel en een douchecabine. De houten vloer heeft vloertegels, de binnenwanden zijn voorzien van wandtegels, het plafond heeft stucwerk; houten kozijnen en ramen met dubbelglas; vloeroppervlakte van circa 2 m2.
  • Bergzolder. De bergzolder heeft een houten vloer, de binnenwanden zijn voorzien van stucwerk, het plafond is het houten dakbeschot; houten kozijnen en ramen met enkelglas; vloeroppervlakte niet opgemeten.

 

Beschrijving van kerkelijk centrum Honswyc

Aan de achterzijde van de Ontmoetingskerk is in 1972 zalencentrum Honswyc gebouwd. In deze nieuwbouw werden de al bestaande kosterswoning, kerkenraadskamer en catechisatiekamer geïntegreerd. De naam Honswyc is een samenvoeging van delen van de woorden Honsdijk, zoals dit deel van de Dorpsstraat vroeger heette en wijkgebouw of centrum.

Op 16 december 1972 wordt Honswyc geopend. Het gebouw bestaat uit meerdere zalen, waaronder een grote gemeente zaal met bar, een ontmoetingsruimte met keuken en bar. De jeugd krijgt de beschikking over de zolder in de reeds bestaande aanbouw.

(Bron: gebouwenstudie Kaader kerkadvies).

 

Vloeroppervlakte

De totale vloeroppervlakte bedraagt circa 202 m2.

 

Bouwaard, constructie (globaal)

Het object is palen gefundeerd. De gevels bestaan uit bakstenen spouwmuren, gemetseld in halfsteensverband.

Het object heeft een plat dak voorzien van bitumen dakbedekking. De dakconstructie is uitgevoerd in hout.

Er zijn pvc hemelwaterafvoeren aanwezig.

 

Indeling en globale vloeroppervlaktes

  • Entree. De entree heeft een betonnen vloer met vloertegels, de binnenwanden zijn voorzien van schoonmetselwerk, het plafond heeft betonvezelplaten; houten kozijnen en ramen met enkelglas; vloeroppervlakte circa 8 m2.
  • Ontmoetingsruimte/keuken. De keuken is voorzien van een keukenblok met oven en afzuigkap, kookplaat, koelkast. De entree heeft een betonnen vloer met vloertegels, de binnenwanden zijn voorzien van schoonmetselwerk/wandtegels, het plafond heeft betonvezelplaten; houten kozijnen en ramen met enkelglas en daklichten; vloeroppervlakte circa 44 m2.
  • CV-ruimte. De CV-ruimte heeft een betonnen vloer, de binnenwanden zijn voorzien van schoonmetselwerk, het plafond heeft eternit platen; geen venster aanwezig; vloeroppervlakte circa 6 m2.
  • Opslagruimte. De opslagruimte heeft een betonnen vloer met linoleum, de binnenwanden zijn voorzien van schoonmetselwerk, het plafond heeft betonvezelplaten; houten kozijnen en ramen met dubbelglas (1998); vloeroppervlakte circa 6 m2.
  • Grote zaal. De grote zaal heeft een betonnen vloer met linoleum, de binnenwanden zijn voorzien van schoonmetselwerk, het plafond heeft betonvezelplaten; houten kozijnen en ramen met dubbelglas (1998); vloeroppervlakte circa 70 m2.
  • Zaal met baropstelling. Deze zaal heeft een betonnen vloer met linoleum, de binnenwanden zijn voorzien van schoonmetselwerk, het plafond heeft betonvezelplaten; houten kozijnen en ramen met dubbelglas (1998); vloeroppervlakte circa 46 m2.

 

Sanitair/centrale verwarming

Sanitair
Bij de entree in de kerkzaal is een damestoilet met 1 closet en 1 fonteintje, tegelvloer en de wanden zijn half-betegeld. In de kerkzaal is een herentoilet met 1 closet en 1 fonteintje, tegelvloer en de wanden zijn half-betegeld. In de gang naar Honswyc is een miva-toilet met 1 closet en 1 wastafel, tegelvloer en de wanden zijn geheel betegeld. In de entree van Honswyc is een een herentoilet met 1 closet, 1 urinoir en 1 wastafel en een damestoiletgroep met 2 closetten en 1 wastafel, tegelvloer en geheel betegeld.

Centrale verwarming
De kerkzaal wordt verwarmd door heteluchtverwarming (Brink, Allure). De nevenruimten worden verwarmd middels CV-ketels en radiatoren. Honswyc: CV-ketel merk Atag, woning CV-ketel merk Atag, type Enigma. Alle ketels zijn ten minste 15 jaar oud.

Energielabel

Kerkgebouw en gebouwen voor religieuze activiteiten zijn vrijgesteld van een verplicht energielabel. In de koopovereenkomst zal derhalve worden opgenomen dat koper en verkoper afzien van dit energielabel.

 

Overige bepalingen

Voor de overige bepalingen verwijzen wij u naar de verkoopbrochure.

 

Datum bezichtiging

Bezichtiging is eventueel op afspraak mogelijk. 

 

Datum overdracht

Vindt plaats in nader overleg.

 

 

Kenmerken

Type object: Kerkgebouw met woning en kerkelijk centrum
Adres: Dorpsstraat 13-15, 2396 HA Koudekerk aan den Rijn
Kadastrale gegevens: Gemeente Koudekerk aan den Rijn, sectie A, nummers 1738 en 1739, totaal groot 2.940 m2
Bestemming: Maatschappelijk

Informatie

Nadere informatie

Nadere informatie kan worden verkregen bij:

  • A.J. Prins (06 – 51 39 14 78) of bij
  • KKG Adviseurs, Postbus 675, 3800 AR Amersfoort op telefoonnummer: 033 – 467 10 10 (Ada Jansen; a.jansen@kkgkka.nl).

 

Hartelijk dank! U kunt nu de volgende bestanden downloaden:

Kaart

Copyright © 2021 De Silas Groep | Design website door: Allison | Realisatie website door: Webheld.nl

Er geldt copyright op deze foto