21 november 2019: Sprundel – Joannes de Doperkerk

Aanleiding voor de grote veranderingen voor de Joannes de Doperkerk in Sprundel waren de bekende: terugloop van het aantal kerkbezoekers én van de deelname aan Kerkbalans, met als gevolg: een niet meer sluitende exploitatie. De externe factor was er ook: het dorpshuis naast het kerkgebouw zou worden afgebroken. Deze plek is nu een mooi plein geworden. De vraag die op tafel lag was: hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat het kerkgebouw bewaard blijft?

Het budget

De burgerlijke gemeente had een bedrag van 4,2 miljoen euro gereserveerd voor de bouw van een nieuw dorpshuis. Dat bedrag, plus 300.000 euro, is uiteindelijk in het kerkgebouw gestopt. Men kon dus met een budget van 4,5 miljoen aan de slag gaan. Woningcorporatie Thuisvester kocht het kerkgebouw. Al met al was het een heel lang traject waar de gehele dorpsgemeenschap zich voor heeft ingezet. Zo heeft men voor de inrichting door plaatselijke acties 100.000 euro bij elkaar gehaald.

In feite is er een gebouw in het kerkgebouw gemaakt. Hierdoor ziet de kerk er van buiten nog hetzelfde uit als voor de verbouwing. Er is slechts een nieuwe ingang gemaakt aan de rechterzijkant. Door een verdiepingsvloer in de kerk te leggen is er op de bovenverdieping ruimte ontstaan, die als kapel wordt benut. Met de glas-in-loodramen op ooghoogte is dit  een sacrale ruimte geworden/gebleven. De kapel wordt door de geloofsgemeenschap voor een vast aantal keren per jaar gehuurd, waarbij de ruimte door een flexibele wand kan worden uitgebreid, zodat zij plaats biedt aan 400 stoelen. Dit is handig bij grotere bijeenkomsten, bijvoorbeeld voor avondwakes.

Een gemeenschapshuis

Het kerkgebouw is vijf jaar geleden opnieuw geopend. Tijdens de verbouwing was alles opgeslagen: elk beeld, elk attribuut. Zoveel mogelijk is het later teruggeplaatst, behalve het orgel, dat is naar de kerk in Rucphen gegaan.
Stichting Dorpswerk beheert het gebouw en verhuurt de diverse zalen en ruimtes, veelal aan de dorpsverenigingen. Tegenover de kapel is er op dezelfde verdieping een theaterzaal met podium, eveneens flexibel uit te breiden qua grootte. Verder zijn er een kookstudio, biljart ruimte, grand café, diverse zalen en een bibliotheek. Het is echt een gemeenschapshuis geworden.

Naar aanleiding van de presentaties kwamen onder meer de volgende onderwerpen aan de orde.
·      Tijdens de verbouwing heeft de gemeenschap tijdelijk gekerkt in een leegstaande gymzaal. Terugloop van kerkbezoek is dan ook gering gebleven.
·      Ervaringen met kerkenvisie in de gemeente Halsteren zijn dat er contact is met de gemeente, die wel de regie wil houden, maar er nu geen tijd voor heeft. De culturele waarde van kerkgebouwen vindt men belangrijk.
·      In de naburige gemeente Sluis (provincie Zeeland) zijn door de gemeente alle 41 kerkgebouwen in kaart gebracht: wat is de status van elk gebouw? Wat moet je investeren? Wie zijn potentiele gebruikers? Wie is eigenaar en wie bepaalt?

Copyright © 2021 De Silas Groep | Design website door: Allison | Realisatie website door: Webheld.nl

Er geldt copyright op deze foto