Herbestemming kerkgebouw

Als gevolg van vergrijzing en secularisering worden steeds meer kerkgebouwen gesloten of krijgen een andere functie. Daarentegen zijn er ook nog steeds kerkelijke gemeenten op zoek naar nieuwe huisvesting. Het komt regelmatig voor dat een kerkgebouw verkocht wordt aan een andere kerkelijke gemeente die het gebruik van het gebouw ook weer als kerk voortzet. Dan is er geen sprake van herbestemming kerken. Maar wat is herbestemming dan wel?

Herbestemming kerken

Wanneer een kerkgebouw verkocht wordt, kan het zijn dat het een andere functie krijgt. Zo kan er bijvoorbeeld kantoorruimte van gemaakt worden, winkels kunnen zich er vestigen, de kerk kan verbouwd worden tot woningen en ook komt het bijvoorbeeld voor dat het kerkgebouw gebruikt wordt in de culturele sector. In geval van een andere functie met hetzelfde uiterlijk is er sprake van herbestemming kerken. Er zijn diverse mogelijkheden bij herbestemming. Er komt echter veel bij kijken: welke mogelijkheden bieden het gebouw en de omgeving, wat zegt het bestemmingsplan en kan dat indien nodig gewijzigd worden? Vaak gaat het bij herbestemming kerken om langdurige processen waar veel partijen bij betrokken zijn. Het is dus van groot belang dat dergelijke processen zorgvuldig aangepakt worden. Onze rentmeesters adviseren u graag bij herbestemming.

Geen herbestemming, maar herontwikkeling

In sommige gevallen wordt een kerkgebouw verkocht, waarna het gesloopt wordt. Het gaat de koper dan meer om de locatie dan om het gebouw zelf. Een herbestemming is in sommige gevallen ook niet goed mogelijk of zelfs vrijwel onmogelijk. In dit geval is er geen sprake van herbestemming kerken, de kerk heeft dan immers geen bestemming meer. Er zal dan een nieuw plan ontwikkeld worden voor de locatie, daarom is de term ‘herontwikkeling’ hier beter op zijn plaats.

De rentmeesters van KKG Adviseurs staan kerken die te maken hebben met herontwikkeling graag bij. Er zijn veel zaken om rekening mee te houden. Onze rentmeesters hebben hier ervaring mee en staan altijd ten dienste van de kerk.

Een andere optie: nevenbestemming

In sommige gevallen kan het een goede keuze zijn om meer gebruik te maken van het kerkgebouw. Op zondag wordt het gebouw gebruikt voor de diensten, doordeweeks misschien voor verenigingen en vergaderingen, maar in veel gevallen wordt het kerkgebouw vaker niet dan wel gebruikt. Wellicht zijn er mogelijkheden om het gebouw of delen ervan te verhuren aan derden. Omdat de kerk behouden blijft, is dit ook geen herbestemming, maar is er sprake van nevenbestemming. Meer hierover leest u hier.

Meer informatie?

Herbestemming kerken, iets voor uw gemeente? Onze rentmeesters denken graag met u mee en adviseren u. Zij hebben ervaring met herbestemming en kennen de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact op met de rentmeester in uw regio.

Copyright © 2021 De Silas Groep | Design website door: Allison | Realisatie website door: Webheld.nl

Er geldt copyright op deze foto