Andere objecten

Kerkgebouw de Dorpskerk (‘de Peperbus’), ontmoetingsruimte en dienstwoning Leidschendam

Te koop via KKG Adviseurs | Prijs: Verkoop middels tender

{"autoplay":"false","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"true","rtl":"false"}

Omschrijving

Verkoop van

Kerkgebouw de Dorpskerk (‘de Peperbus’) met ontmoetingsruimte en dienstwoning te Leidschendam

in eigendom bij de Protestantse Gemeente te Leidschendam, hierna te noemen: het object.

 

Algemene gegevens

Adres: Delftsekade 7, 8, 9, 10, 2266 AJ Leidschendam en Damhouderstraat 2a, 2266 AS Leidschendam.

De kadastrale gegevens:

Kadastraal bekend gemeente Stompwijk:

  • sectie F nummer 1070, groot 255 m2
  • sectie F nummer 3561, groot 283 m2
  • sectie F nummer 3579, groot 288 m2

totaal groot 826 m2.

 

Ligging

Het object is aan twee zijden ontsloten langs de openbare weg, te weten de Delftsekade en de Damhouderstraat. Omliggende bebouwing bestaat met name uit (geschakelde) woningen, winkels, kantoorpanden en horeca. Het object is direct gelegen aan het Sluisplein en de sluis in waterweg de Vliet met de Damhoudersbrug die de toegang tot het winkelhart van Leidschendam is.

 

Bestemming

De bestemming van het object is volgens het bestemmingsplan: Maatschappelijke bestemming, overeenkomstig het bestemmingsplan Stedelijk Gebied van de gemeente Leidschendam-Voorburg, zoals vastgesteld op 17 januari 2023.

Het bestemmingsplan kan separaat worden opgevraagd of nader worden bekeken via: https://www.ruimtelijkeplannen.nl of www.planviewer.nl.

 

Nutsvoorzieningen

Het object is aangesloten op alle nutsvoorzieningen.

 

Zakelijk recht en erfdienstbaarheden

Vanwege de ouderdom van het object zijn er geen eigendomstitels meer aanwezig. Er zijn eigenaar geen andere beperkingen of genotsrechten bekend dan de volgende:

  • mandeligheden die voortvloeien uit het burenrecht en de ligging van de kavels ten opzichte van direct aangrenzende percelen;
  • eventuele beperkingen die voortvloeien uit het vigerende bestemmingsplan;
  • een recht van uitpad om te komen van en te gaan naar de Delftsekade te voet met rijwielen, kinderwagens en kruiwagens, thans ten behoeve van de het kadastrale perceel Stompwijk F 2826 met de uitdrukkelijke bepaling dat de ramen in de zijgevels van het object welk grenzen aan het uitpad aanwezig mogen blijven. Of het recht van uitpad thans daadwerkelijk wordt uitgeoefend is niet bekend.

 

Bijzondere bepalingen en/of vestigingseisen

Wat kadastrale percelen Stompwijk F 3561 en 3579 betreft is bij het Kadaster een besluit bodembescherming geregistreerd van de Provincie Zuid-Holland, blijkens de inschrijving in register Hypotheken 4, deel 56633 nummer 193.

 

Monument

Het object en delen van het interieur zijn aangewezen als Rijksmonument conform Monumentnummer 25706 en 25707 van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en ingeschreven bij het Kadaster.

Het rapport van de Monumentenwacht uit 2023 kan separaat worden opgevraagd.

 

Diversen

  • Er zijn op eigen terrein beperkt parkeermogelijkheden aanwezig.
  • In het object is ringleiding, noodverlichting en bliksembeveiliging aanwezig.
  • De woonruimte in de aanpalende dienstwoning is verhuurd als woning, voor onbepaalde tijd.

 

Beschrijving van Dorpskerk ‘de Peperbus’ en aanpalende woning

Aan de sluis in het historische centrum van Leidschendam ligt de Dorpskerk, in de volksmond de Peperbus genoemd. Deze rijksmonumentale achtkantige kerk met halfronde koepel en klokkenstoel met koepeltje is in 1653 door architect A. van ‘s Gravensande in neo-classistisch stijl gebouwd, in 1693 na een brand weer in dezelfde stijl opgebouwd door architect J. Roman en in 1865 ingrijpend gerenoveerd door architect J. Swijser. Het interieur van het rijksmonument is modern ingericht voor lezingen, concerten, kerkdiensten en trouwerijen; maar heeft nog een preekstoel met herenbank uit 1697 en Van Gelderorgel uit 1896. Vanuit het naastgelegen zalencentrum ‘de Binnenhof’ uit 1996 worden oa pakketten uitgegeven voor de voedselbank.

(Bron: Concept Kerkenvisie Leidschendam-Voorburg)

 

Vloeroppervlakte

De totale vloeroppervlakte bedraagt circa 315 m2.

 

Bouwaard, constructie

Het object is bij benadering op staal/beton gefundeerd.

De gevels van het kerkgebouw bestaan uit meerdere lagen steensmuren, deels aangesmeerd met specie.

Het object heeft een samengesteld dak (zadeldak, platdak, torendak) met harde dekking bestaande uit Oud-Hollandse dakpannen. De kapconstructie is uitgevoerd in hout.

Het regenwater wordt afgevoerd via met zink ingelegde houten bakgoten.

Voor de bouwkundige beschrijving wordt ook verwezen naar de monumentenbeschikking.

Er zijn geen isolerende voorzieningen aanwezig.

 

Indeling

  • Kerkzaal: de kerkzaal heeft een plavuizen vloer, de binnenwanden zijn voorzien van eikenhouten lambrisering met stucwerk, het plafond is stucwerk op riet; boogvensters met glas-in-lood; vloeroppervlakte circa 125 m2, ongeveer 160 zitplaatsen.
  • Gemeenschappelijke ruimtes met berging: voorzien van betonnen vloeren en gestucte/gesausde binnenmuren. De plafonds bestaan gedeeltelijk uit systeemplafonds en de ramen/kozijnen zijn van hout met enkelglas.
  • Consistorie: voorzien van betonnen vloer en gestucte/gesausde binnenmuren. Het plafond bestaat gedeeltelijk uit een systeemplafond en de ramen/kozijnen zijn van hout met enkelglas.
  • Woonruimtes: op de 2e en 3e verdieping.

 

Beschrijving van Ontmoetingsruimte

Aan de achterzijde van de Dorpskerk is in 1996 een multifunctionele ontmoetingsruimte gebouwd.
Het gebouw bestaat uit een multifunctionele zaal met hal en toiletgroep.

 

Vloeroppervlakte

De totale vloeroppervlakte bedraagt circa 170 m2.

 

Bouwaard, constructie (globaal)

Het object is op staal gefundeerd. De gevels bestaan uit bakstenen spouwmuren.

Het object heeft een zadeldak voorzien van sneldek betonpannen.
De dakconstructie is uitgevoerd in hout.

Er zijn houten bakgoten ingelegd met zink.

De vloeren zijn van beton, de binnenwanden en de plafonds zijn voorzien van stucwerk.

 

Sanitair

De aanbouw uit 1996 is voorzien van een toiletgroep voor MIVA, dames en heren.

 

Algemeen

Energielabel

Kerkgebouw en gebouwen voor religieuze activiteiten zijn vrijgesteld van een verplicht energielabel. In de koopovereenkomst zal derhalve worden opgenomen dat koper en verkoper afzien van dit energielabel.

 

Overige bepalingen

  • De Stichting Vrienden van de Dorpskerk ontplooit activiteiten rondom de Dorpskerk. Het is een wens van het kerkbestuur dat de activiteiten van deze Stichting ook na de overdracht van het object doorgang kunnen vinden.
  • Het is de wens dat de Protestantse Gemeente Leidschendam nog tien jaar (10) na eigendomsoverdracht gebruik zal mogen maken van het object voor rouw- en trouwdiensten. Indien deze wens door de nieuwe eigenaar gehonoreerd wordt dan zullen in de koopovereenkomst de bepalingen waaronder dit gebruik plaatsvindt worden vastgelegd, (huurprijs, onkostenvergoeding, diensten van een beheerder, energiekosten en/of het gebruik van de in het object aanwezige keuken).
  • De Protestantse Gemeente Leidschendam maakt ook gebruik van haar kerkgebouw “Kruisheuvelkerk”. Dit kerkgebouw zal naar verwachting medio 2025 ingrijpend worden verbouwd en tijdens deze verbouwing zal er geen gebruikgemaakt kunnen worden van de Kruisheuvelkerk. De Protestantse Gemeente Leidschendam zou graag tijdens deze verbouwing gebruikmaken van het object. Indien dit gebruik wordt toegestaan zullen de voorwaarden zoals de huurprijs en de kerktijden in een gebruiksovereenkomst worden vastgelegd.
  • Het is de koper toegestaan een Klic-melding, bouwtechnisch onderzoek, asbestinventarisatie en/of een bodemonderzoek te laten
  • Het kerkorgel blijft achter in het kerkgebouw, tenzij anders wordt overeengekomen. Over de roerende zaken worden in het verkoopproces afzonderlijke afspraken gemaakt.
  • Het is de eigenaar niet bekend dat in, op, onder of aan het object, zowel in de grond alsmede de opstallen verontreinigingen of milieubelastende materialen, tanks voor het opslaan van vloeistoffen en asbest, aanwezig of verwerkt zijn. Op het object is een besluit bodembescherming aanwezig, zoals in deze brochure vermeld.
  • Het Kerkbestuur heeft besloten dat het object verkocht mag worden overeenkomstig bijgevoegde voorwaarden “Tender” die een onlosmakelijk onderdeel vormen met de brochure. Het kerkbestuur behoudt zich het recht van gunning voor en is vrij in zijn keuze.
  • Vanwege de Rijksmonumentale status dient in ieder geval de kerk en de aanpalende woning intact te worden gelaten. Deze mogen niet worden gesloopt.
  • De verkoop vindt plaats onder voorbehoud van goedkeuring van de Kerkenraad van de Protestantse Gemeente te Leidschendam. Het Classicaal College voor de Behandeling van Beheerszaken van de Protestantse Kerk voor de provincie Zuid-Holland zal eveneens zijn goedkeuring dienen te verlenen. Als deze goedkeuringen niet worden verleend, dan is verkoper ontslagen van de verplichtingen aan de wederpartij.
  • In de koopovereenkomst zullen een ouderdomsclausule en kettingbeding worden opgenomen, zie verkoopbrochure.

 

Datum bezichtiging

Op 27 september 2024 van 13:00 tot 16:00 uur en daarna eventueel op afspraak.

 

Datum overdracht

Vindt plaats in nader overleg.

 

U kunt hieronder de verkoopbrochure downloaden met daarin o.a. de toelichting Tender, inschrijfformulier ‘kenbaar maken belangstelling voor aankoop’, verdere voorwaarden verkoop en toelichting, fotopresentatie, monumentenbeschikking, kadastrale kaart  en kadastrale informatie.

 

Kenmerken

Type object: Kerkgebouw met nevenruimten
Adres: Delftsekade 7, 8, 9, 10, 2266 AJ Leidschendam en Damhouderstraat 2a, 2266 AS Leidschendam
Kadastrale gegevens: Gemeente Stompwijk, sectie F nummer 1070, 3561, 3579, totaal groot 826 m2
Bestemming: Maatschappelijk

Informatie

Nadere informatie kan worden verkregen bij

    Brochure(s) aanvragen


    U kunt ook een brochure aanvragen. Dit kan telefonisch via KKG (Adviseurs) of vul hieronder uw gegevens in en klik op 'Volgende' om toegang te krijgen tot de brochure. U kunt het bestand vervolgens downloaden.






    Neem contact met mij op




    Hartelijk dank! U kunt nu de volgende bestanden downloaden:

    Kaart

    Copyright © 2021 De Silas Groep | Design website door: Allison | Realisatie website door: Webheld.nl

    Er geldt copyright op deze foto