KKA vult gat bij Protestantse Gemeente Ede

KKA zorgt ervoor dat de financiële administratie en salarisadministratie bij kerken en aanverwante instellingen op orde is. Hoe zij dat doen, verschilt per opdrachtgever. Elke situatie is immers anders. KKA inventariseert wat nodig en wenselijk is en levert maatwerk. Daar kan de heer Herman Slijper, penningmeester van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Ede, over meepraten.

 

 

In Ede zijn er meerdere protestantse gemeenten aangesloten bij de PKN, de Protestantse Gemeente Ede is er een van. Herman: ‘We hebben een woelige periode achter ons, waarin we van zes wijkgemeenten overgegaan zijn naar één gemeente met twee vierplekken. Dit is een zéér intensief proces geweest. Per 1 januari 2024 waren er ca 2.700 leden bij onze gemeente aangesloten. Op dit moment loopt een beroepingsprocedure voor een nieuwe predikant.

 

Ondersteuning bij uitval

Een kerkelijke gemeente levert naast het gemeente-zijn ook veel administratie op. Binnen de Protestantse Gemeente Ede was de kennis om een jaarrekening op te stellen en te verzorgen aanwezig. Lange tijd hebben zij deze werkzaamheden zelf kunnen verrichten. De gemeente was al wel klant bij KKA, dat ging dan met name om de controle op de jaarrekening. Echter, vorig jaar heeft de gemeente helaas te maken gehad met uitval binnen het kerkelijk bureau. Hierdoor ontstond een groot gat in de administratie. Een gat dat binnen de gemeente niet op te vullen was.

Zoals gezegd, was de gemeente al bekend met KKA. Zij hebben daarom het regiokantoor in Arnhem benaderd en het ontstane probleem voorgelegd. KKA biedt ondersteuning bij ziekte of vacatures op kerkelijk bureaus en kon op deze manier ook de Protestantse Gemeente Ede uit de brand helpen. Herman: Zij hebben ons op een hele prettige manier geholpen. Inmiddels hebben we de samenwerking bestendigd en is onze administratie vanaf dit jaar structureel ondergebracht bij KKA.

Hierbij maakt de PG Ede gebruik van Twinfield, het boekhoudpakket waarmee de administratie altijd up-to-date en online beschikbaar is. Daarnaast gebruiken zij Basecone, waarmee alle facturen en documenten eenvoudig verwerkt worden in de administratie. Ook adviseert KKA de PG Ede als het gaat om de ledenadministratie.

 

Ruimte om van elkaar te leren

Herman: We werken samen, waarbij de PGE de ruimte heeft een aantal werkzaamheden zelf uit te voeren en waarbij de basisadministratie onder de verantwoordelijkheid van KKA valt. De werkzaamheden die we zelf uitvoeren, zijn het boeken en aanleveren van declaraties en facturen én het boeken en verzenden van onze verkoopfacturen. We merken dat de samenwerking groeit en dat het tijd kost om onze werkwijze te doorgronden. Dat vraagt inlevingsvermogen aan beide kanten. De samenwerking biedt ruimte om van elkaar te leren. Die ruimte zullen we aan beide kant moeten benutten.

Herman ziet KKA als een goede samenwerkingspartner, hij ervaart dat de medewerkers van KKA flexibel zijn en altijd meedenken: KKA beschikt over medewerkers die begrijpen hoe het binnen een kerkgemeenschap werkt en wat de gevoeligheden zijn. En daarbij houden zij rekening met onze (krimpende) mogelijkheden. Alle medewerkers denken hierin mee, maar bewaken wel de grenzen waaraan we ons te houden hebben. Ik vind ze daarbij ook heel geduldig. Op het vakgebied vullen de medewerkers elkaar goed aan; wat de één niet weet, weet de ander weer. Ook dat is prettig. KKA is altijd bereid om onze vrijwilligers met duidelijke instructies te ondersteunen.

 

Voordelen van samenwerkende organisaties

KKA is onderdeel van de Silas Groep en inmiddels heeft de PG Ede ook gebruikgemaakt van een andere dienstverlening van de Silas Groep: een van de rentmeesters van KKG Adviseurs heeft een kerkgebouw getaxeerd en daarvan een taxatierapport uitgebracht.

Al met al is Herman Slijper zeer positief over zijn ervaringen met KKA: ‘Wij mij betreft gaan we een duurzame samenwerkingsrelatie aan. De deskundigheid en flexibele dienstverlening spreken hem aan. De medewerkers van KKA tonen begrip en denken in oplossingen. Herman: Dat doen ze voortreffelijk. KKA is zeker een aanbeveling waard.’

 

Weten wat KKA voor uw gemeente kan betekenen?

Neem contact op, we vertellen het u graag!

Overig Nieuws

KKG_header_nieuwbouw

KKG levert maatwerk bij nieuwbouw woningen Bergharen-Hernen

U weet waarschijnlijk wel dat KKG vastgoed beheert voor veel kerkelijke gemeenten. Nu zijn er kerken in allerlei soorten en…
KKG_header_duurzame_gronduitgifte

Duurzame gronduitgifte

Regelmatig krijgen we een vraag van een opdrachtgever hoe we bij een gronduitgifte het thema ‘duurzaamheid’ meenemen. Omdat duurzaamheid een…
KKG-vacature-rentmeester

KKG: nog steeds springlevend, zelfs na 75 jaar

In 1948 is Stichting Kantoor der Kerkelijke Goederen (KKG) opgericht door de Maatschappij van Welstand. Het doel was om kerken…

Copyright © 2021 De Silas Groep | Design website door: Allison | Realisatie website door: Webheld.nl

Er geldt copyright op deze foto