Partner van kerken? Wat levert het op?

Dit keer zijn we in gesprek met Lucas Sluiter, alweer enkele jaren adviseur bij Kerkelijk Waardebeheer. Sinds 1 januari 2019 kreeg hij er een aantal collega’s bij: de rentmeesters van KKG. Hoe gaat het nu en wat zijn de voordelen van dit samengaan voor onze klanten?

Eén loket

“Er is nu één loket voor christelijke kerken met een compleet aanbod van hulp bij jaarrekening en begroting, financiële en andere administraties. En ook voor het beheer en de aan- en verkoop van hun gronden tot en met het transformeren van kerkgebouwen en alles dat daarbij komt kijken kunnen kerken hier terecht,” vertelt Lucas Sluiter. “De specifieke kennis en ervaring van KKG en Kerkelijk Waardebeheer vullen elkaar heel goed aan en het betekent dat het hele spectrum van vragen inzake vastgoed door Kerkelijk Waardebeheer kan worden behartigd.” Het ontstaan van de Silas Groep heeft daardoor duidelijk voordelen voor de kerken. Sluiter vertelt dat aan de jarenlange kennis van verkoop van kerken vanuit Kerkelijk Waardebeheer nu ook een stuk risicomatig werken wordt toegevoegd, wat voor kerken veel voordeel oplevert. Dit betekent dat de Silas Groep bij verkoop en herbestemmingstrajecten naast werken zonder winstoogmerk nu ook werkt op courtagebasis en concurrerend met de markt. “Alle beschikbare middelen zetten we in voor de kerk,” zo legt Sluiter uit, “en indien nodig kunnen we snel opschalen, meer mensen erbij betrekken of meer tijd erin steken. Een jurist, een taxateur of een projectontwikkelaar, we hebben alles nu zelf in huis.”

Praktische kennis

“Niet alleen bij afstoten van kerkgebouw, ook als kerken hun gebouwen willen verhuren of de exploitatie willen optimaliseren kunnen we veel voor ze betekenen. Bijvoorbeeld met realistische berekeningen en adviezen, en met goede modelcontracten die juridisch kloppen en goed uitvoerbaar zijn.” Voorop staat volgens Sluiter de insteek van de kerkeigenaar. “Wil je als eigenaar van het gebouw bijvoorbeeld op termijn weer van een huurder af kunnen, let er bij bedrijfsmatig verhuur waarbij men klanten ontvangt, op dat er sprake is van huurbescherming. Met dit soort adviezen, maar ook bijvoorbeeld met tariefbepalingen bij zaalverhuur of huishoudelijke regelementen levert Kerkelijk Waardebeheer concrete en praktische kennis voor kerken.”

Gebundelde ervaringen

De rentmeesters van KKG en de adviseurs van Kerkelijk Waardebeheer hebben jarenlange ervaringen met verkoop- en herbestemmingstrajecten bij kerken. Van deze bundeling van kennis, kunnen kerken profiteren. Sluiter: “We weten dat het lange projecten zijn en dat is bij ons geen probleem. We hoeven niet, zoals commerciële partijen, snel te ‘scoren’. We kennen de kerkelijke wereld, weten hoe die werkt. We spreken de taal ook door onze eigen kerkelijke achtergrond en betrokkenheid.”

Onafhankelijk

Kerkelijk Waardebeheer bemiddelt wel maar koopt zelf geen gebouwen. Sluiter legt uit: “We ontwikkelen alleen en/of vertegenwoordigen de kerk in het verkooptraject. Bij dit traject waken we voor vriendjespolitiek wat nogal eens voorkomt bij kerken. We adviseren dan bijvoorbeeld verkoop bij openbare inschrijving of openbare inschrijving met voorselectie.” Het samenstellen van het infopakket met de voorwaarden waar de bieding aan moet voldoen, de publicatie op Funda of eigen website en het beoordelen van de biedingen. Al deze activiteiten verzorgt Kerkelijk Waardebeheer waarmee fouten in het verkooptraject kunnen worden voorkomen. “Zo staan we de kerken met onze deskundigheid terzijde, en dat is hartstikke leuk om te doen, omdat je dan voelt dat je waarde toevoegt aan de werkzaamheden van de kerken”.

Overig Nieuws

diamant en steenkool-web

Kerk tussen gisteren en morgen

Plots komt er veel op ons af. Natuurlijk niet alleen op kerken, maar zeker ook op hen. Corona trekt een…
KKA_Twinfield

Twinfield: nu nog veiliger

KKA is al vele jaren Twinfield-dealer en Basecone-supervisor voor kerkelijk Nederland. Samen zorgen we ervoor dat kerken hun online boekhouding…
KKG_beheer_panden

Uw pand in goede handen

Vandaag de dag gebeurt er veel binnen de kerken. De coronacrisis maakt het er niet eenvoudiger op. Er komt veel…

Copyright © 2019 De Silas Groep | Design website door: Allison | Realisatie website door: Webheld.nl

Er geldt copyright op deze foto