Digitale Kerkenkaart Nederland

Het is echt hedendaags monnikenwerk: de digitale kerkenkaart van Nederland. Een uitvloeisel van het onderzoek en het proefschrift dat Herman Wesselink aan de VU te Amsterdam deed naar kerkgebouwen in de periode 1800-1970. Deze kerkgebouwen zijn nu te vinden op de digitale kerkenkaart

Nog niet alle kerkgebouwen
Nog niet alle kerkgebouwen in Nederland zijn nu via deze website te vinden. Het betreft vooralsnog alleen christelijke kerkgebouwen, gebouwd in de hiervoor genoemde periode. Dat betekent dat er ruim 4.500 voormalige en nog in gebruik zijnde kerkgebouwen staan benoemd en beschreven. Deze website te ontwerpen, te vullen en te realiseren is echt een klus van formaat geweest en gedaan door mensen die er verstand van hebben.

In de toekomst kunnen de gegevens uitgebreid worden met kerkgebouwen van vóór 1800 en na 1970, alsook met kerkgebouwen van niet christelijke kerkgenootschappen. Of dit lukt zal voor een groot deel een financiële kwestie zijn, want reken maar dat het maken van een dergelijke digitale databank heel veel tijd, energie en ook geld vergt.

Gebruiksvriendelijk
De navigatie op deze website is mooi en werkt vlot en goed. Naast landelijk overzicht per denominatie kan door middel van filters heel specifiek gezocht worden naar bepaalde categorieën, zoals op kerkgenootschap, bouwperiode, stijl, architect en nog veel meer. Vervolgens kunnen per kerkgebouw kerngegevens getoond worden, zoals de architect, het adres, de huidige bestemming.

Reliwiki
Een andere digitale bron over kerkgebouwen is Reliwiki. Een initiatief dat uit het Jaar van het Religieus Erfgoed (2008) voortkwam. Deze digitale databank kan door lezers en gebruikers aangevuld worden. Erin zijn opgenomen alle kerkgebouwen in Nederland.

Overig Nieuws

Energielasten-en-verduurzaming

Energielasten en verduurzaming

Ook kerken hebben te maken met sterk gestegen energielasten. Deze stijging kan soms leiden tot problemen. De Maatschappij van Welstand…
KKG_agrarisch_makelaar

Ruim 30 jaar tevreden: begeleiding van KKG is onmisbaar

Het Kantoor der Goederen (KKG) werd in 1948 opgericht, speciaal voor het beheren van kerkelijke onroerende zaken. Dat was nodig,…
Richtlijnen: regeldruk of waardevol instrument?

Richtlijnen: regeldruk of waardevol instrument?

Zoals overal in de maatschappij ontkomt ook de kerk niet aan steeds veranderende regel- en wetgeving. Op financieel vlak zijn…

Copyright © 2021 De Silas Groep | Design website door: Allison | Realisatie website door: Webheld.nl

Er geldt copyright op deze foto