Pastorie verkopen of toch niet?

Als makelaar voor kerkelijk vastgoed hebben wij als KKG geregeld te maken met colleges die overwegen een pastorie te verkopen. Soms doordat de formatie predikantsplaatsen afneemt en daardoor een pastorie boventallig raakt voor bewoning door de eigen dominee. Maar het komt ook geregeld voor dat de beroepen dominee zelf een woning koopt of niet verhuist omdat het om een parttime betrekking gaat. Dan wordt ook de vraag gesteld: wat doen we met de pastorie?

 

Negatieve spaarrente

Bij de afweging om de pastorie wel of niet te verkopen, blijkt de negatieve spaarrente mede een rol te spelen. De vraag is: hoe moet u geld dat beschikbaar komt uit de verkoop van een pastorie daarna beleggen? Wat is wijs, nu bij de meeste banken geen rente wordt ontvangen vanaf een tegoed hoger dan € 100.000, maar juist betaald moet worden om saldo aan te houden?

 

Alternatieven

Betalen om een spaarsaldo aan te houden, is gevoelsmatig zo onnatuurlijk dat er gezocht wordt naar een alternatief. Wanneer u als college zoveel mogelijk risico’s wilt uitsluiten, zit er soms niets anders op om dan toch maar die negatieve rente te betalen. Er zijn ook colleges die besluiten om de pastorie niet te verkopen maar aan derden te verhuren. Dat levert vaak een redelijk rendement op, maar u houdt natuurlijk wel de zorg met bijbehorende kosten voor het onderhoud, etc. Een belegging in landbouwgrond kan ook een alternatief zijn, waarbij u sowieso kunt rekenen op een positief kasrendement.

 

Verhuur aan derden

Bij verhuur aan derden krijgt u te maken met regels en juridische aspecten waar u als kerkrentmeester misschien nog niet helemaal vertrouwd mee bent. Met de huidige regelgeving voor de PKN-kerken is het verhuren van een pastorie aan derden een vorm van beleggen en moet de kerk aan de nieuwe Richtlijn voor Beleggingen voldoen. U moet dus weten waar u aan begint.

Bij verhuur kan er sprake zijn van huurbescherming en kunt u als kerk niet zomaar weer beschikken over de woning. Er zijn tegenwoordig meerdere vormen van tijdelijke verhuur mogelijk. Van belang is dat u als verhuurder goed oplet dat u de juiste huurovereenkomst sluit met de juiste bepalingen en voorwaarden.

 

Kennis en ervaring

Wij hebben vanuit de praktijk als rentmeesterskantoor regelmatig te maken met deze zaken. Wij zijn u daarom graag van dienst, mocht u hier ook plannen voor hebben. U kunt ook bij ons terecht voor eenmalige adviezen hierover. Neemt u gerust contact op met de rentmeester van uw regio, wij kunnen u hierbij helpen.

 

 

Overig Nieuws

Energielasten-en-verduurzaming

Energielasten en verduurzaming

Ook kerken hebben te maken met sterk gestegen energielasten. Deze stijging kan soms leiden tot problemen. De Maatschappij van Welstand…
KKG_agrarisch_makelaar

Ruim 30 jaar tevreden: begeleiding van KKG is onmisbaar

Het Kantoor der Goederen (KKG) werd in 1948 opgericht, speciaal voor het beheren van kerkelijke onroerende zaken. Dat was nodig,…
Richtlijnen: regeldruk of waardevol instrument?

Richtlijnen: regeldruk of waardevol instrument?

Zoals overal in de maatschappij ontkomt ook de kerk niet aan steeds veranderende regel- en wetgeving. Op financieel vlak zijn…

Copyright © 2021 De Silas Groep | Design website door: Allison | Realisatie website door: Webheld.nl

Er geldt copyright op deze foto