Uw pand in goede handen

Vandaag de dag gebeurt er veel binnen de kerken. De coronacrisis maakt het er niet eenvoudiger op. Er komt veel op de gemeenteleden en vrijwilligers af, soms meer dan van hen te verwachten valt. In sommige gevallen kan specifieke kennis noodzakelijk zijn. Want hoe moet het nu met die lege pastorie en wat te doen met het verenigingsgebouw? Voor de oplossing hoeft u eigenlijk maar drie letters te onthouden: K-K-G.

 Luuk ten Hooven, rentmeester bij KKG: ‘Wij zijn er om kerken bij te staan, te helpen en te adviseren in allerlei vraagstukken op het gebied van vastgoed. Wij hebben veel kennis in huis en een groot netwerk waarmee wij kerken graag van dienst zijn. Bovendien spreken wij de “taal van de kerk.”’

 

Beheer panden

Enige tijd geleden hebben wij u meer verteld over het beheer en de aankoop van agrarisch vastgoed. Daarnaast beheert KKG ook circa 450 panden namens kerken en gelieerde organisaties. Dit kunnen woningen zijn, pastorieën, verenigingsgebouwen en dergelijke. Werkzaamheden die daarbij komen kijken, zijn bijvoorbeeld het incasseren van huren, debiteurenbewaking, controleren en betalen van vaste lasten. De rentmeesters zijn hierbij het eerste aanspreekpunt voor de huurder.

Ten Hooven: ‘Wij verhuren net zoals een reguliere makelaar. Wanneer wij een object te huur aan kunnen bieden, namens een van onze opdrachtgevers, plaatsen wij dit op onze website en indien gewenst op Funda. Ook plaatsen wij advertenties in de krant in die omgeving.’ Wanneer geïnteresseerden meer willen weten, kunnen zij contact opnemen met de rentmeester die dit project begeleidt.

KKG legt vervolgens de gegadigden voor aan de kerk. De kerk heeft hierin het laatste woord, zij kunnen kiezen wie het beste past bij het aangeboden pand en de situatie waarvoor het verhuurd wordt. KKG stelt vervolgens het huurcontract en een meerjarenonderhoudsbegroting op en blijft aanspreekpunt voor de huurder.

 

Advies rond verkoop en herontwikkeling van verenigingsgebouwen en pastorieën

Nagenoeg alle kerken bezitten panden, zoals een pastorie en/of verenigingsgebouw. Als de pastorie vrijkomt, maar er komt geen nieuwe predikant, rijst soms de vraag wat te doen met deze woning. Zou verhuur een optie kunnen zijn? Of het verenigingsgebouw is toe aan een ingrijpende renovatie of verbouwing, is dat financieel gezien wel verantwoord? Het kan dan soms beter zijn om deze panden af te stoten.

Ten Hooven: ‘Het afstoten van een pastorie of een verenigingsgebouw is vaak een emotioneel proces waar veel gevoeligheden aan kleven. Reden waarom het van belang is om bij dergelijke vraagstukken een professional in te schakelen die bekend is met die gevoeligheden, die de “taal van de kerk spreekt” en ervaring heeft op dit vlak. KKG is zo’n professional.’

 

De juiste bestemming

Pastorieën en verenigingsgebouwen staan vaak op ruime kavels en op goede locaties. Het is de moeite waard om te onderzoeken of er alternatieve bestemmingen mogelijk zijn. Bestemmingen die een mogelijke hogere opbrengst zouden kunnen generen dan een verkoop in de huidige staat en op basis van de huidige bestemming. Hierbij moet niet uitsluitend gedacht worden aan verkoop aan ontwikkelaars en bouwers. Regelmatig wordt zaken gedaan met zorginstellingen. De opbrengsten uit dergelijke transacties zijn vaak heel goed. Daarnaast wordt op die manier een passende bestemming gevonden voor de betreffende gebouwen/locaties.

Ten Hooven: ‘Ik adviseer kerken om van tevoren na te denken over de toekomstige bestemming van hun object. Wat willen zij wel en wat vooral niet? Zo kunnen we gericht op zoek gaan naar een koper.’

 

De juiste koper

Die kan op verschillende manieren gevonden worden. Dat kan via het grote netwerk van KKG. De rentmeesters hebben diverse contacten en worden ook vaak benaderd door partijen die op zoek zijn naar panden. Maar ook een ‘reguliere’ verkoopprocedure is mogelijk, of bijvoorbeeld met inschrijvingen. Dan wordt een verkoopbrochure opgesteld, een advertentie geplaatst en uiteraard vergeten we internet daarbij niet. Ten Hooven: ‘We kunnen panden op onze eigen website plaatsen. Er wordt ook veel gezocht op Funda, ook dat is voor ons belangrijk. Wij kunnen ons aanbod ook op Funda plaatsen.’ KKG begeleidt dit hele traject van begin tot eind.

 

Netwerk van specialisten

Soms zien de rentmeesters van KKG tijdens het taxeren bijzondere mogelijkheden die een goede verkoop mogelijk bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van een boerderij op een ruime kavel in het buitengebied, waar mogelijk niet één maar twee woningen op passen. Ten Hooven: ‘In zo’n geval schakel ik een stedenbouwkundige in die na kan gaan hoe zo’n plan bij de gemeente gaat vallen. Het bestemmingsplan hoeft dan niet gelijk gewijzigd te worden, maar ik weet dan wel ongeveer wat er mogelijk is. Dat onderhandelt een stuk prettiger, voor alle partijen.

Met KKG krijgt u toegang tot een enorm netwerk dat uw vraagstukken op kan lossen. Zijn er vragen waar de rentmeesters van KKG ook niet direct een antwoord op hebben, kunnen zij putten uit de kennis van hun netwerk. Allemaal specialisten die de kerk een warm hart toedragen.

Wilt u weten wat KKG voor uw kerk kan betekenen, neem dan contact op met de rentmeester in uw regio.

Overig Nieuws

KKG-vacature-rentmeester

KKG: nog steeds springlevend, zelfs na 75 jaar

In 1948 is Stichting Kantoor der Kerkelijke Goederen (KKG) opgericht door de Maatschappij van Welstand. Het doel was om kerken…
KKA-Header-Twinfield

Werk slimmer… niet harder

Digitalisering in ons privéleven juichen we toe, terwijl we de administratie vaak blijven doen zoals we het altijd al deden.…
PGAalten_IMG_1398

Een huis met vele woningen

Het werk van KKG Adviseurs draagt bij aan verrassende resultaten. Een mooi voorbeeld vinden we in Aalten. De heer Harm…

Copyright © 2021 De Silas Groep | Design website door: Allison | Realisatie website door: Webheld.nl

Er geldt copyright op deze foto