Koop grond… maar deze niet!

Op 13 en 15 april jl. heeft het Financieel Dagblad uitgebreid bericht over een bijzondere vorm van grondspeculatie in Nederland. De omvang bleek bij onderzoek van de krant groter dan gedacht.

Wat gebeurt er?

Op plaatsen in heel Nederland, vaak tegen bestaande bebouwing aan maar soms ook in the middle of nowhere, koopt een speculant van een agrariër een blok landbouwgrond voor de agrarische waarde. Soms voor iets meer. Vervolgens wordt die grond kadastraal opgeknipt (in het veld zie je hier niets van) in vaak meer dan honderd kleine percelen. Dit worden in de toekomst verondersteld bouwkavels te zijn. En deze worden vervolgens door de speculant te koop aangeboden aan particuliere, nietsvermoedende, beleggers of aan, eveneens vaak nietsvermoedende, kerken.

Het verhaal bij deze verkoop is dat de waarde bij daadwerkelijke verkoop voor woningbouw of voor de bouw van een bedrijventerrein veel hoger zal zijn. Buiten het feit dat de prijs die er dan betaald wordt de meeste room al van de melk scheidt bij verkoop in verband met bestemmingswijziging, is het maar zeer de vraag of die er ooit komt. En dus ook of de voorgeschotelde waardesprong daadwerkelijk ooit zal worden gerealiseerd.

De reden dat dit gebeurt is dat grondspeculanten graag vlotte en gemakkelijke winsten willen realiseren op basis van valse of, op zijn zachtst gezegd, dubieuze voorwendselen.

 

Trap er niet in!

Mocht u als kerkelijke gemeente worden gebeld  door een speculant die u een perceel grond aanbiedt waarop volgens zeggen in de toekomst kan worden gebouwd, neemt u dan altijd contact op met ons kantoor. De rentmeester van KKG in uw gebied zal u bijstaan, u adviseren en u behoeden voor valkuilen als hiervoor aangegeven.

 

Meer informatie?

Ook voor algemene vragen omtrent dit onderwerp kunt u contact met ons kantoor opnemen op telefoonnummer 033 – 467 10 10 of per e-mail.

 

Wij helpen u graag!

De rentmeesters van het Kantoor der Kerkelijke Goederen

 

 

Lees hier meer >> Kerk, koop grond!

Overig Nieuws

Energielasten-en-verduurzaming

Energielasten en verduurzaming

Ook kerken hebben te maken met sterk gestegen energielasten. Deze stijging kan soms leiden tot problemen. De Maatschappij van Welstand…
KKG_agrarisch_makelaar

Ruim 30 jaar tevreden: begeleiding van KKG is onmisbaar

Het Kantoor der Goederen (KKG) werd in 1948 opgericht, speciaal voor het beheren van kerkelijke onroerende zaken. Dat was nodig,…
Richtlijnen: regeldruk of waardevol instrument?

Richtlijnen: regeldruk of waardevol instrument?

Zoals overal in de maatschappij ontkomt ook de kerk niet aan steeds veranderende regel- en wetgeving. Op financieel vlak zijn…

Copyright © 2021 De Silas Groep | Design website door: Allison | Realisatie website door: Webheld.nl

Er geldt copyright op deze foto