maart 2020

Veranderingen binnen de kerk lijken steeds sneller te gaan. Waar vrijwilligers voorheen hun taak gedurende lange tijd verrichtten, merken we dat de wisseling van de wacht tegenwoordig sneller gaat. Dit heeft tot consequentie dat de kennis van zaken terug kan lopen én ook een stukje continuïteit ontbreekt. De situatie die hierdoor kan ontstaan, slokt alle aandacht op. Soms ten koste van waar het écht om gaat: het opbouwen van het geloof, het gemeente-zijn.

‘KKG is er om deze gemeenten bij te staan,’ zo zegt rentmeester Luuk ten Hooven. ‘Wist u bijvoorbeeld dat onze ervaren rentmeesters op dit moment voor ca. 500 colleges van kerkrentmeesters en diakenen en een aantal stichtingen ruim 15.000 ha agrarisch vastgoed en ca. 450 panden beheren?’ De rentmeesters van KKG zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en regelgeving en nemen de kerken veel werk uit handen.

 

Beheer agrarisch vastgoed

Veel kerken hebben door erfenissen en giften grond verkregen. KKG helpt eigenaars van agrarisch vastgoed bij het beheer ervan. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het verzorgen van het dagelijkse beheer, het opmaken en/of wijzigen van (erf)pacht- en huurovereenkomsten, de incasso van (erf)pacht en huur, debiteurenbewaking en de correcte afhandeling van de vaste lasten. Ook zijn de rentmeesters het eerste aanspreekpunt voor de (erf)pachter of huurder.

De lage rentestand van vandaag de dag zorgt ervoor dat kerken graag beleggen in landbouwgronden. Dit levert immers vrijwel altijd meer op dan de rente en hiermee wordt het eigen vermogen van de kerk niet uitgehold. Het is dan ook een aanrader om (meer) grond aan te kopen.

 

Grond aankopen, maar hoe dan?

Ten Hooven: ‘Colleges vragen zich wel eens af hoe dat allemaal moet: grond aankopen, beheren en alles wat daarbij hoort. Eigenlijk hoeven zij dat niet te weten, want wij weten de weg. Van het zoeken naar een geschikt perceel, taxeren, contracten opstellen, goedkeuring aanvragen bij de landelijke kerk tot en met het sluiten van de overeenkomsten. Alles kan door ons verzorgd worden, van A tot Z.‘

Wanneer gemeenten interesse tonen, hebben zij vaak nog geen grond op het oog. Wel geld op de op de rekening dat niet rendeert. De rentmeesters van KKG kunnen dan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

KKG krijgt regelmatig grond aangeboden. Soms is de verkopende partij dan wel de potentiële erfpachter een bestaande pachter, maar vaker nog wordt zaken gedaan met nieuwe partij. KKG koopt alleen grond als er een pachter of erfpachter beschikbaar bij is. Het is niet de bedoeling om eerst te kopen en daarna pas te onderzoeken of er iemand voor gevonden kan worden. Ten Hooven: ‘We hebben ondertussen een enorm netwerk. We krijgen bijvoorbeeld veel grond aangeboden via agrarische adviseurs. Zij hebben contact met bedrijven die een investeerder zoeken en betrekken KKG er dan bij. We merken dat mensen er graag voor kiezen om in zee te gaan met een kerk. Al zijn ze zelf soms buitenkerkelijk, de kerk wordt wel gezien als een betrouwbare partij.’

 

Hoe gaat het verder in zijn werk?

Ten Hooven: ‘Over het algemeen kijk ik eerst of de locatie geschikt is. Locaties die mogelijk interessant zijn, leg ik aan de betreffende gemeente voor.’

Het kan zijn dat er een afstand tussen de kerk en het perceel is, het perceel hoeft niet per se in de nabije omgeving te liggen. De gemeente kan een voorkeur aangeven. Ten Hooven: ‘In het verleden was het zo dat je de kerktoren moest kunnen zien vanaf het perceel, maar dat is niet meer zo. Afstand speelt geen rol meer, de aankoop van grond wordt steeds meer puur als belegging gezien.’

Is er een geschikt perceel gevonden, dan maakt KKG het financiële raamwerk dat vervolgens aan de kerk voorgelegd wordt.

 

Pachtvormen

Over het algemeen kiezen de opdrachtgevers voor erfpacht. Dit biedt namelijk zekerheid over het rendement op de lange termijn.

Het kan echter ook zo zijn dat een boer zijn grond wil verkopen en verwacht daar nog zo’n 5-10 jaar werkzaam te zijn. Dan kan de grond tijdelijk in geliberaliseerde pacht uitgegeven worden. Ten Hooven: ‘Het rendement is dan natuurlijk wat minder, maar dan weten we wel zeker dat het aan het einde van de pachtperiode vrij is en het perceel vervolgens tegen maximaal rendement in erfpacht uitgegeven kan worden. Alles is dus mogelijk, wij bieden maatwerk. Maar in de meeste gevallen kiezen kerken voor meer zekerheid over het rendement en dus voor erfpacht. Met erfpacht is vandaag de dag op jaarbasis een rendement van rond de 3% haalbaar.‘

Gaat de kerk akkoord met het voorstel, organiseert de rentmeester een bezoek aan het bedrijf en de grond. De rentmeester gaat meestal met een afvaardiging van de kerk op bezoek. Pas daarna wordt het besluit genomen of het al dan niet definitief doorgaat en de overeenkomsten getekend kunnen worden.

De rentmeesters van KKG blijven betrokken en kunnen u veel werk uit handen nemen. Dat scheelt u sowieso veel zorgen en vaak ook geld. KKG ontzorgt kerken, zodat zij weer terug naar de basis kunnen: het kerk-zijn.

Ten Hooven: ‘Het beheer van agrarisch vastgoed is één element. Ons totale dienstenpakket is veel breder. Een volgende keer vertellen we graag meer over het beheer en/of de verkoop van panden, zoals pastorieën en verenigingsgebouwen.’

 

Wilt u weten wat KKG voor uw kerk kan betekenen, neem dan contact op met de rentmeester in uw regio.

In Memoriam

In Memoriam Doeko Wisman

Na een kort ziekbed is op 27 juli jl. rentmeester Doeko Wisman overleden. Na jarenlang gewerkt te hebben bij een…
KKG_header_nieuwbouw

KKG levert maatwerk bij nieuwbouw woningen Bergharen-Hernen

U weet waarschijnlijk wel dat KKG vastgoed beheert voor veel kerkelijke gemeenten. Nu zijn er kerken in allerlei soorten en…
KKA-Header-PGEde

KKA vult gat bij Protestantse Gemeente Ede

KKA zorgt ervoor dat de financiële administratie en salarisadministratie bij kerken en aanverwante instellingen op orde is. Hoe zij dat doen,…
KKG_header_duurzame_gronduitgifte

Duurzame gronduitgifte

Regelmatig krijgen we een vraag van een opdrachtgever hoe we bij een gronduitgifte het thema ‘duurzaamheid’ meenemen. Omdat duurzaamheid een…
KKG-vacature-rentmeester

KKG: nog steeds springlevend, zelfs na 75 jaar

In 1948 is Stichting Kantoor der Kerkelijke Goederen (KKG) opgericht door de Maatschappij van Welstand. Het doel was om kerken…
KKA-Header-Twinfield

Werk slimmer… niet harder

Digitalisering in ons privéleven juichen we toe, terwijl we de administratie vaak blijven doen zoals we het altijd al deden.…
PGAalten_IMG_1398

Een huis met vele woningen

Het werk van KKG Adviseurs draagt bij aan verrassende resultaten. Een mooi voorbeeld vinden we in Aalten. De heer Harm…
HeaderKerkRavenswaaij

Verhuur en beheer woning Ravenswaaij

De rentmeesters van KKG en KKG Adviseurs werken voor zeer uiteenlopende klanten: verschillende denominaties, oud en jong, groot en klein.…
KKG-professioneel-beheer

Professioneel beheer van onroerend goed helpt

Kerkelijke gemeenten met onroerend goed hebben de taak dit onroerend goed verantwoord te beheren. Dit om de juiste opbrengsten te…
Silas_kerkelijke_administratie_en_AI

Kerkelijke administraties en Kunstmatige Intelligentie (AI)

Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence) is het buzzwoord van 2023. Voor kerkelijke administraties lijkt dat niet zo snel van toepassing. Dat…
Zicht-op-HR-met_KKA_Salarisbureau

Zicht houden op HRM-zaken: het KKA Salarisbureau kan hierbij helpen

De diaconie van de Protestantse Gemeente Amsterdam maakt sinds afgelopen zomer via het KKA Salarisbureau gebruik van de HR-module van…
KKA-Samenwerken-en-fuseren-in-de-kerk

Samenwerken en fuseren in de kerk

De tijd staat niet stil, ook – of misschien wel juist – binnen de kerken niet. Binnen het klantenbestand van…
Silas2307_Schouwbrieven

Wat kunt u doen met schouwbrieven?

Schone sloten dragen bij aan een goede aan- en afvoer van water. Ze moeten de juiste diepte hebben en er…
Silas2307_Regeldruk

Wwft, ANBI, AVG en FRIS. Hoezo regeldruk?!

Vanuit onze rol om in opdracht van kerkenraden jaarrekeningen te controleren, zie ik heel veel jaarrekeningen langskomen. Een veel voorkomend…
Energielasten-en-verduurzaming

Energielasten en verduurzaming

Ook kerken hebben te maken met sterk gestegen energielasten. Deze stijging kan soms leiden tot problemen. De Maatschappij van Welstand…
KKG_agrarisch_makelaar

Ruim 30 jaar tevreden: begeleiding van KKG is onmisbaar

Het Kantoor der Goederen (KKG) werd in 1948 opgericht, speciaal voor het beheren van kerkelijke onroerende zaken. Dat was nodig,…
Richtlijnen: regeldruk of waardevol instrument?

Richtlijnen: regeldruk of waardevol instrument?

Zoals overal in de maatschappij ontkomt ook de kerk niet aan steeds veranderende regel- en wetgeving. Op financieel vlak zijn…
KKA online werkgeversportaal

Een online werkgeversportaal zorgt voor inzicht en overzicht

U weet waarschijnlijk wel dat onze KKA-afdeling ‘salarisadministratie’ voor kerken en aanverwante organisaties alles verzorgt dat te maken heeft met…
Krimp-en-toch-hoopvol

Toekomstgericht kerk-zijn

Het kerkbezoek is na corona behoorlijk gedaald, stelt het Nederlands Dagblad op 10 maart 2023. Dat is niet verrassend, maar wel…
In Memoriam

In Memoriam Hendrik Jan Woltersom

Op dinsdag 27 december 2022 is onze gewaardeerde collega, rentmeester mr. Hendrik Jan Woltersom, overleden. Het afscheid van Hendrik Jan…
kkg kerk platteland 3 2

Pacht- en huuropbrengst in 2022 gestegen naar 13,9 miljoen euro

KKG en KKG Adviseurs hebben gezamenlijk in 2022 voor onze opdrachtgevers in totaal 13,9 miljoen aan inkomsten opgehaald, waarvan 10,3…
KKA_Twinfield

Automatische koppeling Twinfield met SKG Online

PKN-gemeenten en -diaconieën die gebruikmaken van LRP, Scipio Online of Twinfield hebben de mogelijkheid om Stichting Kerkelijk Geldbeheer (SKG) te…
KKA_Verzekeringen

KKA Verzekeringen > Jabes Verzekeringen

Sinds november 2022 heeft KKA de dienstverlening met betrekking tot verzekeringen ondergebracht bij Jabes Verzekeringen in Harderwijk; een kantoor dat thuis is…
Silas Groep vacature bestuurder

Silas Groep benoemt nieuwe directeur

De Silas Groep heeft de heer Wim Hoogenboom uit Bodegraven benoemd tot nieuwe directeur. Met ingang van 1 september 2022…
KKG_Rookmelder_verplicht

Rookmelders verplicht

Per 1 juli 2022 treedt er een wijziging op in het Bouwbesluit, die gevolgen kan hebben voor de woningen die…
Silas_Groep_Eendaguithetleven1500x800

Een werkdag uit het leven van de directeur van de Silas Groep

  De huidige directeur van de Silas Groep neemt na een kleine zeven jaar afscheid.   Interesse in deze functie?…
KKG1201_Boer-in-de-knel

Boer in de knel

De rentmeesters van KKG worden in toenemende mate benaderd door agrariërs die tegen beperkingen op het gebied van (her)financiering  aanlopen.…
KKA2101-richtlijn-begraafplaats

De begraafplaats en de nieuwe richtlijn

Het jaar is alweer bijna voorbij en bijna alle jaarrekeningen die betrekking hebben op het boekjaar van 2020 zijn weer…
KKG2112_Pastorie_verkopen

Pastorie verkopen of toch niet?

Als makelaar voor kerkelijk vastgoed hebben wij als KKG geregeld te maken met colleges die overwegen een pastorie te verkopen.…
KKA2113_Fraude-in-de-kerk

Fraude in de kerk, hoe voorkomt u dat?

Regelmatig staan er in de verschillende media artikelen over sportverenigingen, VVE’s of andere clubs waarbij een greep in de kas…
Wat-doen-we-met-het-erkgebouw

Wat doen we met het kerkgebouw?

In steeds meer kerken staat deze vraag hoog op de agenda. Er komen minder mensen in de kerk, er zijn…
Zorgvuldig-snoeien-doet-bloeien

Zorgvuldig snoeien doet bloeien, ook in de kerk?

Toekomstbestendig zijn en de kerk(scan) Steeds vaker ervaren wij dat kerken moeite hebben met het zien of vinden van toekomstperspectief.…
PG-Ressen_Vierplek

‘Op het gebied van de kerk? Dan moet je gewoon naar KKA gaan.’

KKA is opgericht in 1996, als een logisch vervolg en aanvulling op de werkzaamheden van KKG. Zo zijn er kerken…
ArtikelKerkbeheerJan2021

Beleggen in grond is nog steeds interessant

Onlangs verscheen het maandblad Kerkbeheer met daarin een interview met Gijsbert Geluk:   Tekst: Nelline Breukhoven (VKB)   Negatief rendement…
EBG_Zeist

Wonen, werken en geloven bij de Hernhutters

Sinds 2015 is de Evangelische Broedergemeente (EBG) één van de klanten van Stichting KKG Adviseurs. Adriaan Prins, rentmeester bij KKG…
Begraafplaatsenadministratie

Staat uw begraafplaats onder water? Let op!

Als u een eigen huis bezit en de hypotheek is hoger dan de verkoopwaarde dan zegt men: ‘Uw huis staat…
IBB_GroeiMagazine2_2020

Gods Kerk blijft bestaan

In de tweede editie van GroeiMagazine van dit jaar stond een interview met Gijsbert Geluk en Petra Stassen, beiden directeur…
KKG_Corona_en_pacht

Corona en (erf)pacht

Het zijn vreemde tijden, ook voor kerken. Met betrekking tot de gemeente en de vieringen heeft u afgelopen maanden grote…
KKA_Twinfield

Twinfield: nu nog veiliger

KKA is al vele jaren Twinfield-dealer en Basecone-supervisor voor kerkelijk Nederland. Samen zorgen we ervoor dat kerken hun online boekhouding…
KKG_beheer_panden

Uw pand in goede handen

Vandaag de dag gebeurt er veel binnen de kerken. De coronacrisis maakt het er niet eenvoudiger op. Er komt veel…
kkg kerk platteland 3 2

Terug naar de basis

Veranderingen binnen de kerk lijken steeds sneller te gaan. Waar vrijwilligers voorheen hun taak gedurende lange tijd verrichtten, merken we…
De mensen van de Silas Groep a

De toekomst ziet er goed uit

Het eerste jaar van de Silas Groep ligt alweer achter ons. Een jaar waarin veel gebeurd is: op 1 januari…
KKA_Eenklantalsambassadeur

Een klant als ambassadeur

KKA is de administratieve dienstverlener voor kerken en aanverwante organisaties. Eén van die aanverwante organisaties is de Internationale Bijbelbond (IBB).…
Leegstaande pastorie of kosterswoning

Leegstaande pastorie of kosterswoning?

Veel kerken zijn in het bezit van een pastorie, (kosters)woning of overige panden. Het komt regelmatig voor dat deze panden…
KKA_Twinfield

Overstappen naar Twinfield?

Overweegt u om over te stappen naar een ander boekhoudpakket maar twijfelt u nog? Kom dan naar onze gratis basiscursusavond…
getrouwd met het kerkgebouw-web

Getrouwd met een kerkgebouw?

Meestal is het een afwijzende uitdrukking: ‘ik ben met jou niet getrouwd’. Waarmee kan men allemaal wel niet ‘getrouwd zijn’? …
Anbi's

Kansen voor kerken

Wat zijn de ontwikkelingen rondom administratie en grondbeheer bij kerken en welke tendensen zijn zichtbaar in het kerkelijk landschap? Twee…
Kunnen-die-vierkante-meters-efficienter-gebruikt-worden

Kunnen die vierkante meters efficiënter gebruikt worden?

Deze vraag leeft binnen veel kerken. Veel kerken hebben immers te maken met dezelfde ontwikkelingen: weinig tot geen nieuwe aanwas,…
begraafplaats-2

Begraafplaats-administratie en -boekhouding; zijn de voorzieningen toereikend?

De kop van dit artikel zegt al voldoende. Voor een begraafplaats dien je 2 administraties bij te houden. De eerste…

12 bouwstenen en 3 bijlagen; een handreiking voor kerkenvisies.

Kort voordat de zomervakantie begon verscheen ‘Bouwstenen voor een kerkenvisie’, een handreiking van de Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed. We…
partner-web

Partner van kerken? Wat levert het op?

De Silas Groep is één loket voor christelijke kerken met een compleet aanbod van hulp bij jaarrekening en begroting, financiële…
KKA administratieve dienstverlener voor kerken en instellingen

Start vandaag nog met FRIS

FRIS is het Financieel Rapportage- en InformatieSysteem van de Protestantse Kerk in Nederland. Met dit hulpmiddel kunnen colleges van kerkrentmeesters…
kkg kerk platteland 3 2

Koop grond… maar deze niet!

Op 13 en 15 april jl. heeft het Financieel Dagblad uitgebreid bericht over een bijzondere vorm van grondspeculatie in Nederland.…
Sint_Nicolaasbasiliek-Kansel_web

Een preek over kerkelijk vastgoed in drie punten

In bepaalde protestantse tradities bestaat een goede preek uit drie punten (in andere tradities en geloofsgemeenschappen heb je weer andere…
jaarrekening, adminstratie

Voorkom verlies ANBI-status

“Houd de datum 1 juli 2019 in de gaten,” zo waarschuwt Johan Slagter, hoofd van het KKA Regiokantoor in Mariënberg,…
Digtale Kerkenkaart Nederlandkopie

Digitale Kerkenkaart Nederland

Het is echt hedendaags monnikenwerk: de digitale kerkenkaart van Nederland. Een uitvloeisel van het onderzoek en het proefschrift dat Herman…
KKA administratie, zelf doen of uitbesteden

Administratie, zelf doen of uitbesteden?

Op vrijdag 22 maart heeft het Kantoor der Kerkelijke Administraties (KKA) op de Kerkenbeurs een presentatie gegeven over de vraag…
kkg kerk platteland 3 2

Kerk, koop grond!

In tijden van lage rentestanden (de verwachting is dat dit nog wel even zal duren) is het een lastige taak…
KKA bewaarplicht

Wijziging bewaarplicht

De Belastingdienst heeft haar regels wat betreft de bewaarplicht aangepast. Dat heeft alles te maken met de voortgaande automatisering, ook…

Copyright © 2021 De Silas Groep | Design website door: Allison | Realisatie website door: Webheld.nl

Er geldt copyright op deze foto